Mascot Høie logo

Slik lagrer du dynen din

To ganger årlig er det tid for å pakke bort en dyne og hente frem en annen, noe som i og for seg er en relativt enkel operasjon. Men, hvordan du pakker og oppbevarer sommerdyna gjennom vinteren og vice versa er ikke likegyldig. Sørg for at dynen beholder sine gode egenskaper og hold mugg og midd langt unna ved å følge noen enkle råd.

Dyner fra Høie er laget for å vare, men det forutsetter naturligvis at du tar noen enkle forhåndsregler når det gjelder vedlikehold, vask og oppbevaring.

Ola Berg, produksjef dyner og puter i Høie.

Og når det gjelder pakking og lagring av dynen utenfor sesong, er det hva dynen puttes i og hvor den legges som er avgjørende. Når det gjelder førstnevnte, forteller Berg at bagen dynen kommer i når du kjøper den, faktisk egner seg ypperlig til oppbevaring. Materialet disse bagene er laget av, puster godt og lar eventuell fukt slippe ut. Tette materialer som plast bør for all del unngås, da lufttette materialer stenger fuktigheten inne og øker sannsynligheten for jordslag og muggdannelse, opplyser produktsjefen.

Dersom du ikke har tatt vare på dynebagen som fulgte med dyna di, kan du ifølge dyneeksperten fint bruke andre tøyposer.

VASK OG TØRK DYNEN FØR DEN PAKKES BORT

Optimalt bør du vaske og tørke dynen din godt før du pakker den bort. I løpet av bare én natt skiller vi ut mellom 3 og 5 dl fuktighet. I tillegg vil en del hudavfall samle seg på dynen. Dette er faktisk mat til midden, og bør derfor fjernes før dynen pakkes bort, sier Berg. Når dynen så er vasket, tørket og pakket forsvarlig, må du passe på å plassere den på et egnet sted. Unngå å lagre dynen i veldig kalde eller fuktige rom. Da kan det raskt oppstå fukt i dynen, som igjen er uheldig med tanke på blant annet mugg, advarer Berg.

Høies produktsjef anbefaler at du oppbevarer dynen din på et tørt sted, med relativt jevn temperatur. Unngå også for all del direkte sollys på dundynen din. Det er vel mest under tørking at dynen kan bli utsatt for direkte sollys, men det er likevel greit å vite at for mye sollys på dundyner faktisk kan bidra til at det naturlige fettlaget rundt dunene, som gjør dunet mykt og fjærene spenstige, tørker ut.

Oppsummert er det altså viktig at dynen er helt ren og tørr, at den pakkes i pustende emballasje og at den oppbevares på et passe temperert og tørt sted!

Fri frakt

over 1000,-

Rask levering

2-5 virkedager

Trygg betaling

med Klarna

Norsk produksjon

dyner og puter