Mascot Høie logo

Ikke re opp

Søvn er så viktig for kroppen at den har fått tildelt én tredjedel av livet vårt. Tar man godt vare på dynene sine, kan disse vare i mange år! Nå som det er sesongskifte og tid for å ta frem vinterdynen, kan noen tips for vask og vedlikehold være kjekke å ha med seg.

OPPBEVARING

Når du legger vekk en dyne for sesongen, sørg for at den er helt tørr, ikke for sammenpresset og gjerne i posen den kom i. Dunprodukter må ikke oppbevares i plast da dun har behov for luft. Den bør oppbevares tørt og mørkt, da bevarer du dynen din lengre. Alle dyner og puter fra Høie selges med bag som er egnet for oppbevaring.

IKKE RE OPP

Det strider kanskje litt med det du har lært hjemmefra, men vi anbefaler altså at du ikke rer opp sengen din – i hvert fall ikke når du står opp. For at midden ikke skal få gode vekstvilkår er det viktig at du rister dynen og puten din når du står opp, for å få ut fuktigheten den har opptatt i løpet av natten. Trekk dyna bakover slik at du får luftet godt.

VASK AV DUNDYNER

Dundyner kan vaskes på 60 grader. Vi anbefaler at du benytter et vaskemiddel uten enzymer som er beregnet for ull. Dette fordi alminnelig vaskemiddel kan bryte ned det naturlige fettlaget på duna, og dermed kan redusere dunens bæreevne. Dun kan tørkes i trommel på lav temperatur. Mange tyr til tennisballer ved tromling av dyner og puter i maskinen. Dette er ikke nødvendig, da både dynen og puten fyller så mye av maskinens kapasitet at effekten av tennisballene vil være liten. Mer effektivt er det å ta ut dundyna og rist opp underveis, for så å tromle videre. Unngå og banke eller støvsuge dynen.

FIBER

Dyner og puter laget av fiber kan vaskes på opptil 60 grader og tørkes i tørketrommel. Fiberen er belagt med en spesiell coating, levetiden på denne finishen øker dersom man benytter mer skånsomt, gjerne enzymefri, vaskemiddel.

DU SOVER IKKE ALENE

Midd er små hvite 8-benede dyr, som du ikke kan se med det blotte øye. De lever av døde hudceller og trives derfor godt i sengen. De lever omkring 2-5 måneder og er ufarlig for mennesker, det er avføringen støvmidden etterlater seg som forårsaker allergiske reaksjoner for de med husstøvmiddallergi. Hvor raskt midden formerer seg, avhenger av temperatur og luftfuktighet i rommet. Hvis luftfuktigheten er lav nok, dør de. De beste levevilkår for husstøvmidd er mellom 17-32 grader, og når den relative luftfuktigheten er mellom 55-75%. Det er fint å la soverommet være kaldere enn 17 grader om mulig. På sommeren er det viktig å lufte ut, og på vinteren etterstrebe en lav luftfuktighet. Høy varme og sterk kulde dreper midd. På kalde dager ( -15-20 grader) la dynen ligge ute i 8 timer, og rist den godt etterpå. Vask dyner og puter på 60 grader, det vil ikke midden overleve. Har du en god rutine på å vaske sengetøyet ditt hver andre uke på 60 grader og samtidig lufter dynen og puten din godt – er du godt rustet i kampen mot sengemidden!

NORSK PRODUKSJON

Dynene og putene er produsert her hjemme i Norge og favorittene er både Svanemerket og anbefalt av Asthma Allergy Nordic. Mange tror for eksempel at allergikere ikke kan sove med dun. Det stemmer ikke. Høie sine dundyner er så rene at de anbefales for allergikere.

Fri frakt

over 1000,-

Rask levering

2-5 virkedager

Trygg betaling

med Klarna

Norsk produksjon

dyner og puter